Dobre vyvážená strava so správnym množstvom vlákniny stimuluje správne vylučovanie nestrávených ostatkov z nášho organizmu. Je to dôležité hlavne preto, aby tráviaci trakt fungoval efektívne a naše telo tak mohlo vstrebať z potravy všetky potrebné živiny. Upchatý tráviaci systém môže brániť v jeho správnom fungovaní. Adekvátne množstvo vlákniny je požadované za veľmi dôležité v trávení a naše celkové zdravie.
Väčšie množstvo ľudí však prijíma v bežnej strave iba 10 – 15 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo potrebné množstvo by malo byť minimálne 25 gramov. Vláknina pomáha zlepšovať prechod nestrávených zbytkov tráviacim traktom, čo má vo svojom konečnom dôsledku pozitívny vplyv na naše celkové zdravie.
Dobrý zdroj rozpustnej a nerozpustnej vlákniny
Psyllium absorbuje vody viac ako dvadsaťkrát vzhľadom ku svojej hmotnosti. Výsledkom je, že sa po zmiešaní s vodou vytvorí mäkký gél, ktorý vo svojej absorbčnej hmotnosti pokračuje ešte v tráviacom trakte, táto skutočnosť napomáha odstraňovať toxické látky z tela a zabraňuje tak ich príliš dlhému zotrvanie v črevách.
Citlivé črevá
Psyllium je ideálnym zdrojom vlákniny pre ľudí, ktorí majú problémy so znášanlivosťou obilných vláknin. Psyllium môže mať zmäkčujúci účinok na citlivé črevá, kde obilná vláknina môže byť príliš abrasívna. Psyllium je vláknina zaručene prírodná a bezpečná, užívaná miliónmi ľudí na celom svete. Nie je vstrebávaná naším telom a nie je návyková. Preto je vhodná na dlhodobé užívanie.
Odporúča sa užívať Psyllium 30 minút pred jedlom alebo po jedle. Užívajte 2 čajové lyžičky (10g) 2x denne. Rozmiešajte v 100 ml vody alebo v inej vhodnej potravine a okamžite vypite. Psyllium môžete pridávať do rôznych náhrad jedla či mliečnych koktejlov. Použite mixér, aby sa dobre rozmiešalo. Môžete ho pridávať i do jogurtov. Nezabudnite však vždy zapiť ešte ďalším pohárom vody alebo inej tekutiny.
Ak počas užívania Psyllia pociťujete nejaké problémy, jednoducho znížte jeho dávkovanie, až kým problémy nezmiznú. Dávkovanie môže byť potom postupne zvyšované.
Psyllium je výrobok bezlepkový, bez fytátov, neobsahuje látky obilného ani mliečneho pôvodu, je vyrobený z ingrediencií geneticky nemodifikovaných.
Schválené Úradom verejného zdravotníctva SR, č. 4159/2005/Ht