Vedecky podložené dôkazy získané za posledných 40 rokov dokazujú, že ß-glukány z ovsa vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi a ovplyvňujú trávenie lipoproteínov, a to najmä kvôli tvorbe viskozity v hrubom čreve. Je viacero teórií, ktoré popisujú tento proces. Jedna hovorí o tom, že viskozita v čreve tvorená ß-glukánmi obaľuje žlč, čo vedie k jej vylučovaniu do stolice.

Za normálnych okolností je žlč recyklovaná, napr. postupuje do nižšej časti čreva a potom je znova použitá. Cez sekréciu do stolice stráca telo žlč, a tým pádom musí produkovať novú, čo sa deje v pečeni. Základným stavebným materiálom pre tvorbu žlče je cholesterol, ktorý pečeň extrahuje z krvi, znižovaním krvného cholesterolu.

Ďalšia hypotéza hovorí o tom, že fermentáciou rozpustnej vlákniny baktériami v hrubom čreve vzniká propionát. Propionát je absorbovaný cez steny hrubého čreva do pečene, čo má vplyv na syntézu cholesterolu. Tretia je taká, že ß-glukány obsiahnuté v ovse zasahujú do absorpcie lipidov, zrejme redukciou alebo spomalením emulzifikácie a procesu hydrolyzácie lipidov.