Ovos (Avena sativa) je typickou obilninou severských krajín. Ovos preferuje vlhkú, studenú klímu s dažďami počas obdobia rastu a dlhým slnečným svitom v období zberu. Približne 2000 rokov boli ovos a jačmeň základom škandinávskej stravy. Iba na začiatku 19. storočia boli postupne vytláčané zemiakmi a inými druhmi obilnín.

Najvýznamnejšou prednosťou ovsa je jeho 100%-ný prírodný pôvod - je to jediná obilnina, ktorá nie je spájaná s problematikou genetickej modifikácie obilnín. Ovos nielenže obsahuje beta-glukán, ale antioxidanty, rastlinné steroly, proteíny a nenasýtené mastné kyseliny.

Dnes sa záujem o ovos neustále zvyšuje vďaka tomu, že ovos má povesť prírodnej a zdraviu prospešnej stravy, čo vyplýva najmä z obsahu bioaktívnych a funkčných zložiek.
Značne pozitívne vplyvy na ľudské zdravie sa prejavujú najmä v schopnosti zlepšovať činnosť gastro-intestinálnej sústavy.

Pravdepodobne najvýznamnejším prínosom ovsa je jeho obsah ß-glukánu a rozpustnej vlákniny.