Ryžová vláknina

ryzova-vlakninaRyža - jedna z najpestovanejších plodín na svete. Jej významná nutričná hodnota je známa viac ako 10 000 rokov. Ryžová vláknina, ktorá tvorí obal ryžového zrna, obsahuje minimálne 25% vlákniny, proteíny, tuky, kde 80 % tvoria nenasýtené mastné kyseliny a iné bioaktívne látky, ďalej stráviteľné uhľohydráty (hlavne škroby), vysoký obsah vitamínov B, minerálne látky (hlavne horčík) a je bohatá na antioxidanty (vitamíny, flavonoidy, karotenoidy, gama-oryzanol).

Ryžová vláknina je hypoalergénna, vhodná pre bezlepkovú potravu. Prispieva k lepšiemu tráveniu a má výborný chuťový profil.
Proteín obsiahnutý vo vláknine má jeden z najkomplexnejších aminokyselinových profilov v porovnaní s ostatnými obilninami. Ryžový proteín je známy ako hypoalergénny zdroj proteínov.
Ryžový škrob má neutrálnu chuť a je výborne stráviteľný.
Ryžová vláknina je bohatá na vitamíny skupiny B, hlavne B1 (tiamín) a B3 (niacín).
Antioxidanty: ryžová vláknina má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi.
Gama - oryzanol (kyselina transferolová) pomáha udržiavať správne hodnoty tráviacich štiav v žalúdku a má priaznivé účinky pri liečbe žalúdočných vredov.

Výživové hodnoty užívania ryžovej vlákniny

-optimalizácia výživového profilu potravín (vyvážené zloženie makro a mikroživín, prirodzený zdroj vlákniny, vitamíny, minerály)
- vplýva na znižovanie krvného a pečeňového cholesterolu (gama-oryzanol, vláknina, nenasýtené mastné kyseliny, fytosteroly)
- antioxidanty (vitamíny, karotenoidy, flavonoidy)
- podpora lepšieho trávenia (vláknina)

Balenie

Vyrába sa v 300g baleniach.

Schválené Úradom verejného zdravotníctva SR č. OHVBPKV/4522/2008/Ht.