Inulín vláknina z čakanky

vlaknina-inulin001Inulín je čisto prírodný uhľohydrát, ktorý sa získava extrahovaním z koreňa čakanky (Cychorium intibus). Čakanka má prirodzene vysoký obsah inulínu v koreni. Pri pestovaní čakanky sa nepoužíva žiadna GMO technológia.


Inulín ako diétna vláknina nedokáže byť strávená v zažívacom systéme človeka. Dostáva sa do tráviaceho traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a čreve, rýchlosť vyprázdňovania.

 

 

Inulín prechádza nezmenený až do hrubého čreva, kde je fermentovaný baktériami v organizmoch črevnej makrobiálnej flóry. Počet lactobacilov a Bifidobactérií sa zvýši vylúčením patogénnych baktérií. Tento efekt je známy ako probiotický účinok inulínu. Rozmnoženie zdravšej črevnej mikroflóry zlepšuje činnosť čriev, a teda aj zdravie konzumenta.

Čítať ďalej...

Psyllium SLIM psyllium + chitosan

Psyllium-Slim

Pre ľudský organizmus a pre udržanie zdravého hrubého čreva je rozhodujúca denná konzumácia rozpustnej a nerozpustnej vlákniny.

Psyllium SLIM je výživový doplnok vyrobený z vlákniny a chitosanu.

Psyllium je rozpustná vláknina získaná spracovaním Skorocelu indického, ktorá v tráviacom trakte absorpciou tekutín zväčší svoj objem 10 – 15-krát a vytvorí gél, ktorý viaže jedovaté látky pochádzajúce z metabolizmu a čistí tráviaci trakt, priaznivo ovplyvňuje stolicu, prečisťuje hrubé črevo, zlepšuje priechodnosť čriev.

Chitosan je prírodná vláknina získaná z morských živočíchov, je nevstrebateľný polysacharid s kladným nábojom, čo spôsobuje schopnosť viazať na seba tuk z prijatej potravy, je bez kalorickej hodnoty. Chitosan prispieva k udržovaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, pri dennom príjme 3 g.

 

Čítať ďalej...

Ryžová vláknina

ryzova-vlakninaRyža - jedna z najpestovanejších plodín na svete. Jej významná nutričná hodnota je známa viac ako 10 000 rokov. Ryžová vláknina, ktorá tvorí obal ryžového zrna, obsahuje minimálne 25% vlákniny, proteíny, tuky, kde 80 % tvoria nenasýtené mastné kyseliny a iné bioaktívne látky, ďalej stráviteľné uhľohydráty (hlavne škroby), vysoký obsah vitamínov B, minerálne látky (hlavne horčík) a je bohatá na antioxidanty (vitamíny, flavonoidy, karotenoidy, gama-oryzanol).

Ryžová vláknina je hypoalergénna, vhodná pre bezlepkovú potravu. Prispieva k lepšiemu tráveniu a má výborný chuťový profil.
Proteín obsiahnutý vo vláknine má jeden z najkomplexnejších aminokyselinových profilov v porovnaní s ostatnými obilninami. Ryžový proteín je známy ako hypoalergénny zdroj proteínov.
Ryžový škrob má neutrálnu chuť a je výborne stráviteľný.
Ryžová vláknina je bohatá na vitamíny skupiny B, hlavne B1 (tiamín) a B3 (niacín).

Čítať ďalej...

Ovsená vláknina

ovsena-vlakninaOvos je obilnina, ktorá obsahuje betaglukány, antioxidanty, rastlinné steroly, proteíny a nenasýtené mastné kyseliny a je bohatý na vlákninu. Je to zatiaľ jediná obilnina, ktorá nie je spájaná s genetickou modifikáciou.


Najvýznamnejším prínosom ovsa je jeho obsah betaglukánu a rozpustnej vlákniny. Okrem toho má pozitívny vplyv na redukciu cholesterolu, kontrolu glukózovej a inzulínovej odozvy, kontrolu hmotnosti a schopnosti zlepšovať činnosť gastrointestinálnej sústavy.


Ovsená vláknina je bohatá na obsah vitamínov a minerálov, najmä vitamíny skupiny B a minerály horčík a vápnik. Betaglucan obsiahnutý v ovse je neškrobový polysacharid, ktorý v črevách zahusťuje potravu, tá je potom ťažšie rozložiteľná enzýmami, čo spôsobuje spomalenie celkového procesu trávenia, ktorého následkom je limitovanie pocitu hladu. Posilňuje imunitný systém organizmu.

Čítať ďalej...