Dobrá kombinácia – kokosový tuk v rastlinných nápojoch

Rešpekt a obavy vyvoláva pojem: nasýtený tuk v potravine. Je to vždy opodstatnené? Treba rozlišovať, v akej potravine nasýtené tuky užívame, či sa jedná o potravinu živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Celý problém je v dĺžke reťazcov, z ktorých sa tuk skladá.

 

Prečo kokosový tuk?

Kokosový tuk sa skladá z krátkych a stredne dlhých reťazcov, čo spôsobuje rozdielne sa správanie v organizme. Väčšia časť kokosového tuku, aj keď je nasýtený, má pozitívne účinky na organizmus. Tuk sa neukladá v organizme, ale rýchlo sa rozkladá vďaka dĺžke reťazcov. Je to pomerne rýchly zdroj energie, no nespôsobuje rýchly nárast inzulínu v krvi, a preto je veľmi vhodný pre diabetikov, ďalšia výhoda je, že pri rýchlom trávení sa tuk neukladá, a preto je vhodný na znižovanie váhy.

Kokosový tuk obsahuje tiež kyselinu laurovú, ktorá sa v organizme mení na monolaurín a tento napáda lipidové membrány kvasiniek a vírusov, a tak ich likviduje.

Kokosový tuk veľmi dobre pôsobí na množstvo cholesterolu v krvi, zvyšuje HDL cholesterol a nezvyšuje LDL cholesterol, z toho všetkého vyplýva, že kokosový tuk je „veľký priateľ" nášho srdca a celkového zdravia Aj vďaka minimálnemu (nulovému) obsahu transmastných kyselín (, ktoré zvyšujú LDL (zlý) cholesterol a znižujú HDL cholesterol, zvyšujú koncentráciu triacylglycerolov, čo má za následok srdcovo-cievne ochorenie).


Zdroj kokosového tuku v produktoch spoločnosti ASP s.r.o., Divina:

http://www.aspsk.sk/rastlinne-napoje/suseny-kokosovy-napoj
http://www.aspsk.sk/rastlinne-napoje/ryzovy-napoj
http://www.aspsk.sk/rastlinne-napoje/pohankovy-napoj
http://www.aspsk.sk/rastlinne-napoje/ovseny-napoj