CHITOSAN

 

Chitosan je polysacharid získaný zo schránok kôrovcov, ako sú morské raky, krevety, kraby. V súčasnosti sa využíva ako výživový doplnok. Ide o nestráviteľnú inertnú látku, ktorá vďaka svojej štruktúre je schopná v hrubom čreve viazať tuky, a tým blokovať ich vstrebávanie, následne znižuje cholesterol v krvi a znižuje krvný tlak. je schopný tiež viazať ťažké kovy. Využíva sa i ako doplnok výživy pri chudnutí.

Čítať ďalej...

Dobrá kombinácia – kokosový tuk v rastlinných nápojoch

Rešpekt a obavy vyvoláva pojem: nasýtený tuk v potravine. Je to vždy opodstatnené? Treba rozlišovať, v akej potravine nasýtené tuky užívame, či sa jedná o potravinu živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Celý problém je v dĺžke reťazcov, z ktorých sa tuk skladá.

Čítať ďalej...

Bielkovina z kozieho mlieka

Je vedecky dokázané, že kozie mlieko a produkty z neho (bielkovina, srvátka, syry) sú pre zdravie oveľa prospešnejšie ako mlieko kravské a jeho produkty. Produkty z kozieho mlieka obsahujú množstvo minerálov a vitamínov, zložením a veľkosťou tukových častíc je najviac podobné mlieku materskému, a tak je to aj v prípade bielkoviny, ktorej častice tým, že sú menšie, sú rýchlejšie a lepšie využité bunkami a organizmus to nestojí toľko energie ako u iných bielkovín. Zloženie bielkovinových frakcií (kazeínov) v kozej bielkovine nespôsobuje vznik alergie.

Čítať ďalej...

Psyllium od ASP

Psyllium – vláknina

Dobre vyvážená strava so správnym množstvom vlákniny stimuluje správne vylučovanie nestrávených ostatkov z nášho organizmu. Je to dôležité hlavne preto, aby tráviaci trakt fungoval efektívne a naše telo tak mohlo vstrebať z potravy všetky potrebné živiny. Upchatý tráviaci systém môže brániť v jeho správnom fungovaní. Adekvátne množstvo vlákniny je požadované za veľmi dôležité v trávení a naše celkové zdravie. Väčšie množstvo ľudí však prijíma v bežnej strave iba 10 – 15 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo potrebné množstvo by malo byť minimálne 25 gramov. Vláknina pomáha zlepšovať prechod nestrávených zbytkov tráviacim traktom, čo má vo svojom konečnom dôsledku pozitívny vplyv na naše celkové zdravie.

Čítať ďalej...

Užívanie Psyllia PLUS pre tehotné ženy

V tehotenstve je veľmi častý sklon ku vzniku zápchy. Príčina je vo vysokej plazmatickej koncentrácii progesterolu, súvisí i s rastúcou maternicou, ktorá svojím tlakom na črevá a konečník túto situáciu ešte zhoršuje. V tomto stave tehotenstva je výber laxatív tiež obmedzený a tu sa ukazuje ako veľmi dobrá náhrada Psyllium PLUS (alebo BIFICOL) kvôli svojmu komplexnému pôsobeniu.

Čítať ďalej...

Ovsená vláknina

Vysokokvalitný ovos, ktorý rastie v Škandinávii a Kanade. Vysoko selektívne technológie a starostlivý proces spracovania sú používané pri získavaní a spracovaní ovsených otrúb. Obsahujú 44% vlákniny, ß-glukán s obsahom 22%. Pre zabezpečenie funkčných vlastností je nutné použiť taký proces a technológiu získania otrúb z ovsa, pri ktorej sa zachová vysoký obsah ß-glukánu a hlavne nedôjde k jeho zničeniu.

Čítať ďalej...

ß-glukány z ovsa a kontrola hmotnosti

Nasýtenie je informácia, ktorú zasiela žalúdok, keď je plný a nastáva čas zastaviť jedenie.
Konzumáciou ß-glukánu sa vytvorí v žalúdku a v tenkom čreve viskózna tekutina, ktorá stimuluje žalúdok k odoslaniu informácie o nasýtenosti a pomáha limitovať pocit hladu.

Čítať ďalej...

ß-glukány z ovsa ako prebiotikum

Hrubé črevo je považované za jeden z kľúčových orgánov, ktoré ovplyvňujú celkový zdravotný stav človeka. Rast a množstvo baktérií obývajúcich hrubé črevo, zodpovedných za trávenie potravy, závisí na dostupnom substráte, ktorý je získaný z potravy. ß-glukány, ktoré nie sú trávené v tenkom čreve, ale baktériami v hrubom čreve, sa nazývajú prebiotiká.

Čítať ďalej...

Krvný cholesterol a ß-glukány z ovsa

Vedecky podložené dôkazy získané za posledných 40 rokov dokazujú, že ß-glukány z ovsa vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi a ovplyvňujú trávenie lipoproteínov, a to najmä kvôli tvorbe viskozity v hrubom čreve. Je viacero teórií, ktoré popisujú tento proces. Jedna hovorí o tom, že viskozita v čreve tvorená ß-glukánmi obaľuje žlč, čo vedie k jej vylučovaniu do stolice.

Čítať ďalej...

Vplyv ß-glukánu na glykemický index a inzulínovú odozvu

Väčšina potravy, ktorú dnes jeme, je bohatá na uhľovodíky, ktoré sú veľmi rýchlo strávené a vstrebané z čreva do krvného riečišťa, čo spôsobuje vysokú inzulínovú odozvu, alebo glykemický index (GI) – rýchlu sekréciu inzulínu z pankreasu. Zvýšená hladina inzulínu sa považuje za kľúčový faktor pri tvorbe niektorých vážnych ochorení.

Čítať ďalej...

ß-glukán

ß-glukán obsiahnutý v ovse je neškrobový polysacharid. Podobne ako škrob, je ß-glukán zložený z glukózových monomérov zosieťovaných v dlhých reťazcoch. Rozdiel je vo väzbe medzi glukózovými jednotkami. Škrob tvoria glukózové jednotky spájané ß-väzbami:

Čítať ďalej...

Ovsená vláknina

Ovos (Avena sativa) je typickou obilninou severských krajín. Ovos preferuje vlhkú, studenú klímu s dažďami počas obdobia rastu a dlhým slnečným svitom v období zberu. Približne 2000 rokov boli ovos a jačmeň základom škandinávskej stravy. Iba na začiatku 19. storočia boli postupne vytláčané zemiakmi a inými druhmi obilnín.

Čítať ďalej...