Špaldová celozrnná múka hladká

spaldova-celozrna-mukaPšenica špaldová (Triticum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych plodín. Pestuje sa najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva. Jej výnimočné kvality ju zaraďujú medzi vyhľadávané obilniny. Pevný dvojitý obal pliev (vyžaduje dodatočné lúpanie po zbere) jedinečne chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Je ľahko stráviteľná s vysokým obsahom lepku, vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny výrazne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Špalda je pestovaná v súlade zo zásadami ekologického poľnohospodárstva, takže máte istotu, že Vaše telo nie je vystavené zbytočnou záťažou chemickými látkami.

Čítať ďalej...

Pohanková kaša naturál

pohankova-kasa-naturalPohanková kaša predstavuje moderný a zdravý spôsob výživy, vhodný pre všetky vekové kategórie. Pohánka je skvelým zdrojom rutinu, čo je látka, ktorá spoločne s prítomným vitamínom E zvyšuje pružnosť a odolnosť ciev, umožňuje prevenciu a úľavu od kŕčových žíl. Pohánkovú kašu môžeme použiť na zahustenie omáčok a polievok, hodí sa aj ako spojivo pri výrobe fašírok a sekanej. Pohánková kaša je nutrične a dieteticky hodnotná, ľahkostráviteľná kaša s obsahom vlákniny, vitamínov a minerálov.


Príprava 1 porcie: cca 10 pol. lyžíc kaše zaliať 200 ml horúceho mlieka alebo vody, premiešať a nechať odstáť  cca 3 min.

Čítať ďalej...

Sójová múka

soja-muka002Sójová múka  odtučnená  obsahuje vysoký podiel bielkovín. Odtučnené sójové múky sú vyrábané zo sójové bôbov  zbavených  šupky a olejov.  Hydro - termálnym spracovaním sójových bôbov bez použitia chemických činidiel sa získavajú produkty, ktoré obsahujú vysokokvalitné proteíny a najdôležitejšie aminokyseliny, sójový olej, lecitín, ochranné výživné zložky, minerály a vitamíny  rozpustné v tukoch. Sójovú múku možno používať na zahusťovanie polievok alebo omáčok. Ako doplnok v cukrárstve je obľúbená vďaka tomu, že ušetrí značné množstvo tuku a vajec.

Pretože sójová múka neobsahuje žiadny lepok, nemôže úplne nahradiť v receptoch na výrobu chleba pšeničnú alebo ražnú múku. Namiesto toho skúste dať do odmerky dve polievkové lyžice sójovej múky a zvyšok doplňte pšeničnou múkou. Vo vašom chlebe bude odstatok vlhkosti a orechovej múky. Sójovú múku môžete použiť aj na zahustenie omáčok.

Čítať ďalej...

Pohánka lámanka 400g

pohanka-lamanka001Pohánka lámanka 400g je vhodná na prípravu náplní, je súčasťou zapekaných zeleninových i mäsitých jedál, sladkých i slaných kaší, placiek a mäsových zmesí. Výborná na prípravu všetkých pokrmov, vyžadujúcich určitú kompaktnosť.
Odporúčame pri varení použiť dvojnásobný objem vody oproti objemu pohánkovej lámanky a len minimálny čas varenia.

Príprava: Pohánku dôkladne prepláchneme v studenej vode. Na varenie používame 1,5 dielu vody na 1 diel pohánky. Nikdy nezlievame, aby nedošlo k strate rutínu. Varíme 2-3 minúty a 15 minút necháme dôjsť. Nemiešame.

Zloženie: mechanicky lúpaná pohánka

Čítať ďalej...