Palatinóza

paltinozaPalatinóza /palatinosa, izomaltulóza/ je disacharid vyrobený enzymaticky zo sacharózy. Je to prirodzená zložka medu a cukrovej trstiny.
Izomaltulóza sa vstrebáva v tenkom čreve ako glukóza a fruktóza.
Veľkým vplyvom izomaltulózy je, že glukóza sa uvolňuje pomalým tempom, vynecháva prudké vzostupy a poklesy hladiny glukózy a aj hladinu inzulínu a to má za následok dlhodobé dodávanie energie pre organizmus. Má nízky glykemický index.
Lepšie podporuje oxidáciu tukov počas fyzickej aktivity, používa tuky ako zdroj energie, je veľmi vhodná pre vytrvalecké športy (cyklistika, diaľkové behy a pod.)

Čítať ďalej...

Ryžový škrob – instantný 300g

ryzovy-sirup-instantRyžový škrob – instantný 300g obsahuje rovnaké látky ako sú v ryži, čo je vitamín B, ďalej fosfor, draslík, horčík. Ovplyvňuje pozitívne sliznicu tráviaceho traktu, napomáha prenosu látok v našom organizme, vďaka škrobu sa látky lepšie vstrebávajú do nášho tela. Jemný ryžový škrob je bez vône, má neutrálne chute, je ľahko rozpustný vo vode. Je univerzálnym zahusťovadlom. Ryžový škrob, rovnako ako ryžová múka, sa nemôže pridávať do pokrmov priamo, no musí sa zmiešať zo studenou vodou, čomu sa hovorí "máčaný škrob".

 

Nutričné hodnoty na 100g:
Sacharidy celkom: 97 g
Energetická hodnota: 1679 kJ (400 kcal)
Tuk: 0 g
Bielkoviny: 0 g
Vláknina: 0 g

Čítať ďalej...

Ryžový sirup 300g

ryzovy-sirup-prasokRyžový sirup je prírodným sladidlom, ktoré vďaka svojmu zloženiu a nižšiemu glykemickému indexu nezaťažuje slinivku. Oproti bežnému cukru neprekysľuje žalúdok (má vyššie pH) a neprispieva k vyplavovaniu niektorých minerálov z ľudského organizmu.
Ryžový sirup sa vyrába hydrolýzou ryžového škrobu s využitím prirodzených enzýmov.


Zloženie: 100% ryžový sirup
Použitie: Ryžový sirup sa dá použiť na sušienky, do mliečnych a sójových výrobkov (nápoje, jogurty, dezerty atď.), do obilných produktov (raňajkové cereálie, obilné tyčinky), do sladkostí, pečiva, slúži ako náhradka cukru či medu.

Čítať ďalej...

Sladový extrakt

sladovy-extrakt001Sladový extrakt je sladený a koncentrovaný produkt. Okrem vysokého podielu rôznych cukrov obsahuje mnoho účinných aromatických komponentov. Maltóza alebo sladový cukor je disacharid, ktorý je tvorený dvomi molekulami D-glukózy spojenými α(1→4) väzbou. Vzniká zo škrobu pôsobením enzýmov v klíčiacich semenách. Získava sa napríklad z jačmeňa alebo zemiakov.


Použitie:
Na varenie, pečenie a sladenie pokrmov.
Sladový extrakt je mierne sladký a dáva pečivu typickú sladovú arómu.
Maltóza by nemala chýbať v detskej výžive. Má mierne prečisťujúce účinky.

Čítať ďalej...

Maltogextrín

maltodextrin001Oligosacharid - výživový doplnok pre športovcov a fyzicky aktívnych ľudí, vzniká spojením 5 a viac molekúl glukózy. Používa sa na zvýšenie energetického príjmu. Je to komplex zložených cukrov, po užití plynule dodáva glukózu do krvného obehu a vhodne dopĺňa svalový glykogén bez zažívacích problémov. Maltodextrín je veľmi ľahko stráviteľný v zažívacom trakte. Amyláza rýchlo štiepi maltodextrín na samotné molekuly glukózy. Získava sa hydrolytickým štiepením škrobu zo zemiakov, kukurice, obilia a ryže. Má nízku hodnotu osmotického tlaku. Je ideálnym zdrojom energie pri výkone. Veľmi účinné je užiť maltodextrín po ukončení športovej aktivity na rýchlejšiu obnovu glykogénu.

Čítať ďalej...

Glukóza - hroznový cukor

hroznovy-cukor001Jedná sa o jednoduchý cukor monosacharid /dextróza/ – sladká kryštalická látka bielej farby.
V prírode sa vyskytuje ako D-glukóza v plodoch rastlín, hlavne révy vína. Dextróza je pre existenciu ľudského organizmu nevyhnutná. je to najrýchlejší a najzákladnejší zdroj energie pre ľudské telo, najmä pri športe a inej pohybovej aktivite. Glukóza je de facto liek na hypoglykémiu, je dobre stráviteľná bez zažívacích problémov. Ako jediný zástupca sacharidov je neustálou súčasťou krvi (vyživuje červené krvinky). Glykogén je zásoba glukózy ukladaná v pečeni a svalových bunkách. Urýchľuje regeneráciu organizmu po chorobách a ťažkej práci.

Dávkovanie: 80 – 100 g/deň

Čítať ďalej...

Fruktóza

fruktozaOvocný cukor - jednoduchý monosacharid
Je vstrebávaný priamo do krvného obehu.
Vyskytuje sa hlavne v sacharóze, ktorú tvorí spolu s glukózou. Vo veľkom množstve sa vyskytuje aj v mede /38%/
Fruktóza dokáže dodať telu glykogén rýchlejšie ako rada iných sacharidov.
Má nízky glykemický index.
Možno ju použiť ako bežný cukor napr. do kávy, čaju, na prípravu pečiva, konzervovanie a pod.
Fruktóza je približne o 30% sladšia ako bežná sacharóza.
Je vhodná pre športovcov ako aj rekonvalescentov.
Má veľmi dobrú rozpustnosť a výbornú chuť.
Fruktóza je vhodná na sladenie kávy, čaju, prípravu pečiva, konzervovanie a zaváranie. Použiť ju môžeme všade tam, kde aj biely cukor.
Doporučená denná dávka fruktózy pre diabetikov je 40-60 g.

Čítať ďalej...